Salvini szerint a római kormány megnyitotta a kapukat a terroristák előtt is

„Felháborító, hogy ezentúl a tengeren Olaszországba érkező migránsok automatikusan jogosulttá válnak egészségügyi ellátásra, bekerülnek a társadalombiztosítási rendszerbe. Támogatják az olasz nyelvi és szakmai képzésüket, valamint az álláskeresésben is segítséget kapnak.”

Az olasz parlament felsőháza pénteken este szavazott a kormány új migrációs intézkedéseiről: eltörölték a Matteo Salvini volt belügyminiszter kezdeményezésére másfél évvel ezelőtt életbe léptetett törvényeket. A törvénymódosítást a szenátus 153 igen és két nem szavazattal fogadta el, az ellenzéki pártok nem vettek részt a voksolásban.

Az olasz parlament felsőháza pénteken este szavazott a balközép kormány új migrációs intézkedéseiről: eltörölték a Matteo Salvini volt belügyminiszter kezdeményezésére másfél évvel ezelőtt életbe léptetett törvényeket. A törvénymódosítást a szenátus 153 igen és két nem szavazattal fogadta el, az ellenzéki pártok nem vettek részt a voksolásban.

A szavazás után Matteo Mauri helyettes belügyminiszter közölte: a Salvini nevéhez köthető migrációs rendeleteket eltörölték, Olaszország „új fejezetet kezd, ezután a nemzetközi jog szerint kezeli a migrációt”.

Matteo Salvini korábbi belügyminiszter a döntést a szenátusban úgy kommentálta: „az embercsempészek most ünnepelnek”. A Liga párt első embere úgy fogalmazott felszólalásában, hogy a kormány azzal, hogy megnyitotta a kikötőket mindenki előtt, nem tesz különbséget ezentúl a valódi menekültek és a gazdasági bevándorlók között, valamint veszélyes terroristák előtt is megnyitja a kapukat. Bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatti vészhelyzet megszűnése után, amint lehet, népszavazást tartanak korábbi szigorú migrációs rendelkezések visszaállítása érdekében.

A módosítások számos könnyítést tartalmaznak a migránsokra nézve, különös hangsúlyt helyezve a befogadásukra és integrációjukra. Ezentúl a tengeren Olaszországba érkező migránsok szinte automatikusan menedékkérőnek számítanak és jogosulttá válnak egészségügyi ellátásra, bekerülnek a társadalombiztosítási rendszerbe. Támogatják az olasz nyelvi és szakmai képzésüket, valamint az álláskeresésben is segítséget kapnak. Ezen kívül megfelezték az eddig 48 hónapos állampolgársági eljárást az Olaszországban élő és dolgozó külföldiek számára. A gazdasági bevándorlók létszámának felső határát eltörölték, illetve enyhítették a migránsokat szállító civil hajókra vonatkozó szankciókat.

Az ellenzéki pártok – a jobbközép koalícióhoz tartozó Liga, az Olasz Testvérek és a Hajrá Olaszország – képviselői nem vettek részt a pénteki szavazáson, így kifejezve tiltakozásukat. A szavazás alatt transzparenst mutattak fel, amelyen szégyennek nevezték migrációs törvény módosítását.

Míg tavaly egy év alatt több mint 11 ezer migráns érkezett az olaszországi partokra, addig az idén ennek a háromszorosa. Salvini – most eltörölt – migrációs intézkedései idején a partokra érkezők és a tengerbe fúlt migránsok száma is jelentősen csökkent.

Forrás: MTI, Matteo Salvini közösségi oldala, V4NA

Check Also

Conte távozását követelik az olasz parlamentben

Az olasz kormányfő korábban bejelentette, hogy nem készül lemondásra. Az országnak okozott kárnak nevezte a …