2024. április 27. - Zita
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Szabó Tímea biztos a 22-es győzelemben, szerinte egy nagyon színes ellenzéki egység alakult ki

A Párbeszédnek Szabó Tímea szerinte két hívószava van a 2020-as évről: az egyik az összefogás, a másik pedig egy alapjövedelem. Közölte, hogy az egyik egy technikai konstrukció arra, milyen formában lehet legyőzni Orbán Viktor kormányát, a másik pedig egy tartalmi, társadalmi javaslat arra, hogy a kormányváltás után, hogyan tudnak egy általános jólétet adni az embereknek.A hat ellenzéki párt már kijelentette, hogy egy közös miniszterelnök-jelöltet indítanak 2022-ben, akinek a személyét egy előválasztás során választják ki. Abban nem biztos Szabó Tímea, hogy minden párt indít miniszterelnök-jelöltet. „Én ötnél több jelöltre nem számítok” – tette hozzá az évértékelő műsorban. A Párbeszéd a jövő év elején fogja eldönteni, ki legyen a miniszterelnök-jelöltjük, több név is szóba került. A jelöltnél figyelembe kell venni, hogy legyen közéleti tapasztalata, fontos, hogy azokat az értékeket képviselje, amiket a Párbeszéd magának vall, és azt is fontosnak nevezte, hogy egy olyan jelölt legyen, aki meg tudja szólítani az ellenzéki tábort és akár a bizonytalanokat is. Bár azt nem árulta el, ő lesz-e a párt jelöltje, de azt elmondta, hogy magáról azt gondolja, elég edzett a politikában.
Szabó elmondása szerint az ellenzéknek van egy olyan felelőssége, ami az eddigieken túlmutat: elérhető távolságba került a kormányváltás lehetősége. Ebben nem csak az a feladatuk, hogy leleplezzék a kormány hazugságait, hanem meg kell mutatni, mit akarnak helyette.
A társelnök biztos a 2022-es ellenzéki győzelemben, mert megélt már két olyan választást, ami az ellenzéki acsarkodásról szólt, viszont Szabó Tímea szerint ezek az elmúlt hónapokban megszűntek és kialakult egy ellenzéki egység. „Ez egy nagyon színes ellenzék. Vannak köztünk nézeteltérések, vannak, amikben mást gondolunk a világról, de sokkal több bennünk a közös, ami összeköt, mint, ami szétválaszt minket” – fejtette ki. Felosztották az ellenzéki pártok között a legfontosabb programfejezeteket, a Párbeszéd kapta az egészségügyi és a szociális fejezetek szerkesztésének jogát. A szociális kérdésekben a szegénység, az egyenlőtlenség felszámolását emelte ki. Az egészségügyben a szakdolgozóknak béremelést adnának, hozzányúlnának az alapellátáshoz is, valamint nagyon fontosnak nevezte a járóbeteg, az alapellátás és a fekvőbetegellátás párhuzamba hozását. Szabó kiemelte ezeken felül az eszközbeszerzéseket is. Már azonosították azokat a pontokat, amikben megállapodtak a többi ellenzéki párttal. „Ha programszinten összehasonlítjuk akár az oktatást, akár az egészségügyet, akkor azt látható, hogy nagy a hasonlóság a programpontokban” – mondta a társelnök.Forrás: ATV
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató