2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

A Népszava szerint a lakosság fele úgy gondolja, hogy Magyarország nem tekinthető jogállamnak

A kommunista Népszava megbízásából készített kutatás szerint a magyar emberek többsége úgy gondolja, a bíróságok nem függetlenek, az ügyészség pedig elfogult.
A lapban azt írják, ha most vasárnap tartanának népszavazást az uniós tagságról, akkor 67 százalék a belépésre voksolna, 24 százalék ellene. A megkérdezett magyarok 54 százaléka úgy vélekedett, hogy Magyarország inkább nem tekinthető jogállamnak. A felmérésből emellett az is kiderült, hogy a magyaroknak nincs jó véleménye a hazai demokratikus intézményrendszerről:
a kétharmad körüli többség úgy látja, politikai befolyás alatt áll a közmédia, nem függetlenek a bíróságok (beleértve az Alkotmánybíróságot), az ügyészség elfogult, a közbeszerzéseket pedig nem a legjobb ajánlattal nyerik.
A magyarok szintén kétharmada látja úgy, hogy jogos elvárás az EU-tól, hogy csak azoknak az országoknak nyújtson pénzügyi támogatást, amelyek betartják a jogállamisági normákat. A felmérés szerint majdnem minden negyedik válaszadó úgy véli, hogy a kormány az EU-ból való kilépést készíti elő. A lakosság 86 százaléka szerint ugyanakkor káros lenne a különválás - hazudja a komcsi lap.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató