2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Megindult a kilépési hullám a Jobbikban

Toroczkai László és Dúró Dóra kilépése/kizárása csak a kezdet volt. A Jobbik parlamenti frakciója várhatóan stabil marad, onnan nem lehet számítani további kilépésekre, mivel a párt kitömte őket pénzzel. Egyes budapesti és vidéki alapszervezetek tagsága és vezetése, valamint egyes szakpolitikusok azonban máris bejelentették távozásukat. Ha következő napokban és hetekben folytatódik ez a folyamat, akkor párt kivérzik a jövő évi EU-s és önkormányzati választások előtt.
Mint ismeretes, Toroczkai esetében már előbb megvolt az ítélet, mint a tárgyalás. Gyöngyösi Márton a HírTV kamerái előtt szólta el magát, hogy Toroczkai László ásotthalmi polgármestert, a Jobbik volt alelnökét és bukott elnökaspiránsát "már kizárták". Ezek a szavak nagyjából egy héttel a fegyelmi tárgyalás előtt hangzottak el. Ma végleg kiderült, hogy Gyöngyösi elszólása nem véletlen volt, Toroczkai valóban kizárásra került.
Dúró Dóra szintén jelezte, hogy kilép a pártból. Döntését azzal indokolta, hogy
nincs hova hátráljunk, s vétkesek közt cinkos, aki néma."
További távozók
Fazekas Gabriella korábban a Jobbik polgármester-jelöltje volt 2010-ben és 2014-ben Terézvárosban. A politikus a Facebook-oldalán írt a kilépés okairól.  
Visszagondolva az elmúlt évekre, mindig mindenhol ott voltam, legyen az standolás, rendezvény, tüntetés, szórólapozás, mozgósítás nemcsak a saját választókerületemben, hanem Budapest egyéb részein is. Persze ott voltam Tapolcán is, ahol az időközi választás előtti napokban 25 km-t gyalogoltam, hogy szórólapjainkat eljuttassam a falvak lakóihoz"
– írta a politikus, akinek a szakterülete az oktatás volt, hiszen tanárként segített kidolgozni a párt oktatási programját.
A tisztújítás előtti,, sokszor erőszakos agitáció – főleg azok irányába, akik nem rejtették véka alá a véleményüket – Torockai László előre levezényelt eltávolítása, Dúró Dóra elleni, az 50-es éveket idéző koncepciós eljárás, mellyel kizárták a frakcióból és mandátuma visszaadására szólították fel…, a pohár túlcsordult. A számomra nehéz döntést a mai nappal meghoztam, kilépek a Jobbik tagjainak a sorából"
– írta kilépése okáról. Meg nem erősített információink szerint a Jobbik pestszentlőrinci szervezetének vezetői és a tagok is elhagyják a pártot. Távozik Szőcs Norbert is, aki szintén a Facebookon jelentette be döntését. A politikus a Jobbik Baranya megyei elnöke volt és lemondásával feloszlik a bólyi alapszervezet is. Indoklásként a Dúró "Dóri elleni aljas" támadást, valamint a Toroczkai kizárására irányuló döntést hozta fel.A kilépők sorából nem maradhatott ki Novák Előd sem. A politikus döntése egyáltalán nem meglepetés, tekintve ahogy feleségével elbánt a pártvezetés.
Kiléptem tehát, pedig nem én változtam, hanem a pártom, immár menthetetlenül, amihez nem asszisztálhatunk tovább. A párt szakad, de a világnézetünk marad. A közösség lelkét el lehetett venni, de egyénenként megőrizhettük azt, s most összekapaszkodva folytathatjuk küzdelmünket"
– írta a politikus.
Jövőre választások lesznek
Egyelőre nem tudhatjuk, hogy a kilépések hány embert érintenek és így azt sem, hogy hány fontos szakember távozik a pártból. A frakcióból további kilépések nem várhatóak. Ahogy Novák Előd korábban rávilágított, a pártvezetés a frakciót – Dúró Dóra kivételével – úgy állította a maga oldalára, hogy igyekezett elhalmozni anyagi juttatásokkal. A budapesti és vidéki alapszervezetekből távozók és a feloszló alapszervezetek azonban komoly vérveszteséget jelentenek, mivel viszonylag közel vannak időben az EU-s és az önkormányzati választások. Főként az utóbbi voksolás kapcsán a Jobbiknak jelentős esélye lehetne kijavítani a katasztrofális, 2018-as választási fiaskót. A helyi alapszervezetek feloszlásával és a régi, lelkes emberek távozásával azonban akár katasztrófába is torkollhat, és megpecsételheti a Jobbik sorsát a 2019-es év.Forrás: 888.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató