Vadhajtások

Az antifáknak nem tetszett, hogy Spanyolország egységéért tüntettek Barcelonában

A katalán függetlenségi törekvésekkel szemben Spanyolország egységéért és előrehozott országos parlamenti választások megrendezéséért tüntettek több ezren Barcelonában vasárnap.

Az eseményt két nappal Katalónia nemzeti ünnepe, a Diada előtt rendezték, amelyre nagyszabású felvonulással készülnek a Spanyolországtól elszakadást képviselő erők, és amelyen Quim Torra függetlenségpárti katalán elnök tömeges részvételre szólította fel az embereket.

„Továbbra is spanyolok akarunk lenni, nem akarunk Spanyolországon kívül kerülni, ha ők nem érzik magukat spanyolnak, menjenek el” – mondta az MTI tudósítójának Ana Martínez, aki kamasz fiával és annak barátaival vett részt a tüntetésen, vállukon köpenyként viselve a spanyol zászlót.

„Büszkék vagyunk arra, hogy spanyolok vagyunk, a spanyol kultúrára, a zászlónkra, a királyunkra, de nem vagyunk büszkék a politikusainkra” – fejtette ki véleményét az asszony. A tüntetésen egyedül vonuló Pilar Fernández arról beszélt az MTI-nek, hogy szerinte a függetlenségpártiak kisajátították a katalán nemzeti ünnepet.

Felháborítónak nevezte, hogy Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök lepaktált a katalán függetlenségi pártokkal, hogy kormányra kerülhessen, és ezért követeli ő is a többi résztvevővel együtt az előrehozott választások megrendezését az országban.

„Azért vagyunk itt, hogy védjük Katalóniát, mert Katalónia Spanyolország, spanyolnak születtünk és spanyolként fogunk meghalni is”

– jelentette ki. A spanyol és katalán zászlók áradatának tűnő menet mintegy két kilométert tett meg Barcelona belvárosában. Viva Espana! (Éljen Spanyolország!) skandálták többször és hosszan.

Spanyol egységpárti hazafiak falangista köszöntéssel üdvözlik az antifákat (kép: Twitter)

Útközben mintegy 100-200, magát antifasisztának nevező függetlenségpárti ellentüntető zavarta meg felvonulást, de a katalán rendőrség kordonján nem jutottak át. Mindkét csoport kiabálva sértegette egymást fasisztának, nácinak nevezve a másikat. A felvonulás a Plaza de Espana nevű téren ért véget, ahol beszédek hangzottak el a felállított színpadon.

(MTI)