2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Polgárháborúba siet Franciaország? A sárgamellényesek ellen tiltakoztak

A megmozdulást egy toulouse-i mérnök kezdeményezte a Facebookon, aki arra kérte „a csendes többséget, amely tíz hete otthon kuksol", hogy mondjon nemet az utcákon tapasztalható erőszakra.
Több ezren vonultak utcára vasárnap Párizsban
„a demokrácia és az intézmények védelmében",
tiltakozásul a francia kormánypolitika ellen két hónapja tüntető sárgamellényesek megmozdulásain tapasztalható erőszakos cselekményekkel és a kifejeződő gyűlölettel szemben. A prefektúra adatai szerint a Nation tértől a Bastille térre tartó úgynevezett vörös kendős felvonuláson 10 500-an vettek részt, ami megfelelt „köztársasági menetet"meghirdető Facebook-csoport reményeinek.
Hideg, szeles téli időben és zuhogó esőben az
 „Elég volt az erőszakból!"
felirat alatt sétáló, többségében a Köztársaság lendületben kormánypártot támogató tömeg francia és európai zászlókat lengetve azt skandálta, hogy „Igen a demokráciára, nem a forradalomra!", s a
 „Nem hagyjuk a fasizmust!"
skandálás is többször felhangzott. Többen „Szeretem a köztársaságomat"feliratú pólót viseltek. A megmozdulást Laurent Soulié toulouse-i mérnök kezdeményezte a Facebookon, aki arra kérte
 „a csendes többséget, amely tíz hete otthon kuksol", hogy mondjon nemet az utcákon tapasztalható erőszakra. 
A decemberben közzétett felhívásához csatlakozott a november végén életre hívott úgynevezett vörös kendősök kollektívája, amely a november közepe óta úttorlaszokkal tüntető sárgamellényes mozgalom ellenében határozza meg magát. Az állampolgári kezdeményezésű tüntetéshez a vörös kendősök csak azzal a feltétellel csatlakozhattak, hogy az se nem a sárgamellényesek ellen, se nem Emmanuel Macron államfő támogatására szolgál, hanem általában a köztársasági rendet kívánja támogatni. A tömegben vonulók egy része a francia hírtelevízióknak elmondta: osztják a sárgamellényesek szociális követeléseinek egy részét, de elutasítják a köztársasági rend megdöntését célzó erőszakos cselekményeket. A kormánypárt hivatalosan nem vett rész a menet szervezésében, de mintegy húsz kormánypárti képviselő és hat szenátor jelen volt a tömegben. A Bastille térre érve a résztvevőket több tucat fütyülő sárgamellényes tüntető várta az operaház lépcsőjén, akik „Macron mondjon le!" és „Már minden ég" feliratot tartottak magasba. A jelentős rendőri erőkkel biztosított tüntetés békésen ért véget, incidensek nem történtek. Szombaton tizenegyedik alkalommal tiltakoztak a sárgamellényesek Párizsban és a nagyobb városokban. A rendőrség szerint mintegy 70 ezren vonultak utcára, közülük Párizsban kevesebben, mint a korábbi hetekben, de jelentősebb megmozdulások voltak a dél-franciaországi Toulouse-ban, Bordeaux-ban és Dijonban. A tüntetéseket mindenhol kisebb incidensek és összetűzések kísérték a rendőrökkel, országszerte 59 embert vettek őrizetbe. Az elmúlt két hónapban a sárgamellényes tiltakozók által felállított úttorlaszoknál történt balesetekben tízen vesztették életüket és több mint kétezren megsérültek a tüntetéseken, a rendőrök közül csaknem ezren sérültek meg. (MTI)
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató