2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

50 milliós büntetést oszt ki a házelnök, kilenc lyobbikos is érintett

Több mint 50 millió forintot bukhatnak az ellenzéki honatyák a botrányba fulladó parlamenti ülésnapon történtek miatt - írja a Blikk.

A túlóratörvény megszavazása ellen az elmúlt évtizedekhez képest példátlan eszközökkel fellépő 38 képviselőtől egyhavi tiszteletdíját vonná meg az Országgyűlés elnöke – tudta meg a hvg.hu.

Várhatóan csütörtökön kerül a házbizottság elé Kövér László (59) előterjesztése, amelyben tételesen fel van sorolva, hogy szerinte az érintett politikusok a házszabály mely rendelkezése ellen vétettek. A kiszivárgott információk szerint a teljes LMP-frakció néhány jobbikossal együtt az Országgyűlés tekintélyét, rendjét súlyosan sértő magatartást tanúsított. Az előterjesztés szerint továbbá három független képviselő mellett a szocialisták mintegy négyötöde, köztük Tóth Bertalan (43) pártelnök, a teljes Párbeszéd-frakció, illetve Gyurcsány Ferenc (57) kivételével a DK összes parlamenti mandátummal rendelkező politikusa fizikai erőszakot alkalmazott, illetve azzal fenyegetett.

Kiszelly Zoltán politológus úgy vélte, azért kell megbüntetni a renitens képviselőket, hogy ne csináljanak „cirkuszt” a parlamentből. – A legdurvább akció az volt, hogy a képviselők egy része elállta a pulpitust, így nem tudott felmenni a levezető elnök. Kövér ezzel a lépéssel meghúzza majd a vörös vonalat – mondta a Blikknek a szakértő.

Kövér már a december 12-i ülést követően puccskísérletnek minősítette a történteket, a „lehető legfájdalmasabb szankció” alkalmazását helyezve kilátásba. A mostani büntetés mértéke – a megbírságolt képviselők tiszteletdíját alapul véve– a Blikk számításai szerint mintegy 51 millió forint lehet majd. A képviselői alapilletmény bruttó 948 ezer forint, amihez frakciótisztségek és bizottsági tagságok után több száz ezer forint jöhet hozzá.

Az érintett képviselő kétszer fellebbezhet, először a mentelmi bizottsághoz, másodszor a plenáris ülés elé kerülhet az ügye – tudtuk meg Tordai Bencétől (38), akit már szankcionált Kövér. – Nem lepett meg a hír, hiszen ennél sokkal kisebb akciókért is kaptam már büntetést. Ugyanakkor a kétharmad miatt a klasszikus parlamenti eszköztár kimerült – mondta a Blikknek a Párbeszéd képviselője.

A Fidesz-frakció megkeresésünkre azt írta: az ellenzéki képviselők viselkedése méltatlan az Országgyűléshez, álláspontjuk szerint ez nem maradhat következmények nélkül.

Ceglédi Zoltán politikai elemző szerint a képviselők megsértették a szabályokat, a házelnök ugyanakkor részrehajlóan és aránytalanul durván szankcionál. – Kövér vállalta, hogy erőszakosnak és igazságtalannak tartja őt a közvélemény – mondta a Blikknek a szakértő. Hozzátette: elképzelhető, hogy a jövőben még durvább, új típusú büntetési formák jelennek meg.

22 bírság az előző 4 évben

Az előző ciklusban összesen 22-szer sújtott pénzbírsággal képviselőket Kövér László, valamennyien ellenzékiek voltak. Legtöbbször Szél Bernadett akkori LMP-s frakcióvezetőt büntették, három alkalommal, összesen 632 ezer forintra. Kétszer büntették akkori párttársát, Hadházy Ákos is, összesen kétszázezer forintra.

Forrás: Blikk

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató