2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

3...2...1... Sikítás! - felminősítették Magyarországot!

BBB-re módosította Magyarország adósbesorolását pénteken a Standard & Poor's, ezzel majdnem két és fél év után örülhetünk újabb felminősítésnek.

Nem okozott komoly meglepetést az S&P döntése, hiszen 2017 augusztusa óta volt pozitív kilátásuk érvényben a magyar osztályzatra, amiről elvileg két éven belül el kellett lépniük. Most az új BBB osztályzat mellé stabil kilátást rendelt a cég, így egyelőre nincs képben további változtatás.

Az elemzésben kiemelik, hogy tavaly zsinórban a hatodik olyan év volt, amikor Magyarország kiemelkedő növekedést ért el. Ugyan a háztartások adóssága emelkedett 2018-ban, az államadósság és a külső adósságállomány csökkent a GDP arányában. Nagyrészt ezek indokolhatták a mostani felminősítést.
A hitelminősítő szakemberei hangsúlyozzák, hogy a stabil kilátás a túlfűtött munkaerőpiac és a további várható felzárkózás esélyeit tartalmazza.

Hozzáteszik, hogy a következő két évben akkor jöhet további felminősítés, ha a magyar gazdaság teljesítménye erősebb és kiegyensúlyozottabb marad, mint a versenytársaké. Emellett a nettó államadósság és a külső adósság vártnál gyorsabb leépülése jelenthet pozitívumot, illetve akkor jöhetne felminősítés, ha a kormány többletes költségvetést tudna összehozni.

Leminősítésre vagy kilátásromlásra akkor lehet számítani két éven belül, ha egy erőteljes külső sokkot a nyitott magyar gazdaság is megérezne, vagy ha a külső finanszírozási helyzetünk bizonytalanná válna. Ide sorolják az EU-források esetleges felfüggesztését, ami az adósságunkra is negatív hatással lenne. Az S&P szakemberei arra számítanak, hogy 2021-ig fokozatosan 2%-ra lassul majd a magyar gazdaság növekedése, ugyanakkor azt gondolják, hogy ugyan kicsi és nyitott gazdaság vagyunk, de át tudjuk majd vészelni a külső kereslet átmeneti csökkenését és az uniós források visszaesését. Az egyik nagy erősségünkként hangsúlyozzák, hogy a nettó külső adósságunk tavaly a GDP 10%-a alá esett a 2010-es 55%-ról. Ugyan a fizetési mérlegünk többlete csökken, de a lebegő forintárfolyam és a még mindig alacsony munkaerőköltségek középtávon továbbra is támogathatják Magyarország versenyképességét - teszik hozzá. Kiemelik még, hogy a hitelezés most látható felfutása belső finanszírozású, de figyelmeztető jel lehet, hogy bruttó értelemben nő a magyar bankok külföldi finanszírozása. A hitelminősítő szerint jelenleg "komplikáltak" a magyar kormány és az EU viszonyai, azzal számolnak, hogy 2021 után az új költségvetésben évente a GDP 1-2 százalékának megfelelő forrásvesztéssel kell majd számolnunk. Ha ez megvalósul, akkor a nemzeti össztermék egy százalékának megfelelő fizetési mérleg-többletünk lehet még 2022-ben is.

Az S&P szerint már tetőzött a magyar gazdaság növekedése, hosszabb távon a strukturális kihívások és a túlhevülés jelei ronthatják a növekedési kilátásainkat. Idén a cég legalább 3,3%-os GDP-bővülést vár, amit elsősorban a belső kereslet támogathat a béremelkedésen keresztül. Kiemelik, hogy mára szinte minden szektorban általános a munkaerőhiány, ami kétszámjegyű béremelkedést okoz, viszont arra utal, hogy a magyar gazdaság kezdi elérni korlátait. Középtávon éppen ez lehet az egyik kihívás a kkv-k gyenge termelékenysége és a demográfia romlása mellett. Továbbra is kockázat, hogy Magyarország nyitott gazdaság, különösen a német autóiparnak van erősen kitéve, ezért a kínai kereslet csökkenése és az esetleges amerikai büntetővámok hamar érzékenyen érinthetik a magyar gazdaságot is. Negatívumként értékelik a fékek és ellensúlyok utóbbi években látott erodálódását, de hozzáteszik, hogy a kormányzati lépések eddig nem rontották a képet a külföldi befektetők szemében.
A költségvetést illetően az idén hisznek az 1,8%-os kormányzati tervben, ugyanakkor optimistának találják azt a középtávú célt, hogy 2022-re a GDP fél százaléka legyen a deficit. Ez elsősorban a nemrég bejelentett adócsökkentéseknek és új kiadási intézkedéseknek köszönhető, melyek nyomást helyeznek a büdzsére, ha a növekedés 4% alá lassul.
A hitelminősítő szerint azt a lehetőséget már jó eséllyel elszalasztottuk, amit a kedvező külső környezet kínált az adósság gyorsabb ütemű csökkentésére az elmúlt néhány évben. Emiatt 2022-ig 60% felett maradhat az adósságrátánk, ami csökkenti a kormány fiskális mozgásterét stresszhelyzet esetén.
A mostani után rögtön jövő pénteken jön az újabb felülvizsgálat, akkor a Fitch dönthet Magyarországról. A cégnél szintén pozitív a kilátásunk 2017 óta, így nem zárható ki akár egy újabb felminősítés sem.
Forrás: Portfolio
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató