2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Magyar játékosok! Lesz egy ilyen vezérünk a tótok ellen, mint Ronaldo?

Tegnap 3 góllal vette ki a részét a továbbjutásból a portugál sztár, de nem is ez a lényeg. Cristiano Ronaldo az Atletico Madrid elleni találkozón csatába ment. Olyan hadvezér volt, akinek a szemében tűz lobogott. Mi a jövőhéten a történelmi szempontból, kulcsfontosságú Szlovákia - Magyarország összecsapáson szeretnénk ilyen vezért látni. Sajnos a szlovákoknak van egy ilyen ikonjuk: Marek Hamsik.

Pár szó a tegnapi találkozóról:

Az olasz csapat két gólos hátrányban fogadta a madridi együttest. Az első félidőben egy gólt letudtak faragni, de még mindig nem volt elég a továbbjutáshoz.

Cristiano Ronaldot lehet szeretni vagy utálni, de sportemberi nagyságát senki nem tagadhatja le. A félidőben szinte szétszedte a társait a játékos kijárónál. Még a játékvezetővel is perlekedett a meg nem adott gól miatt, amit az első játékrészben lőtt Chiellini.

https://youtu.be/tO0pyY-8YhI

Ezen jelenetek után nem volt kérdéses, hogy a Juventus hengerelni fog. Olyan volt, mikor egy boxoló megjelenik a bunyó előtt. Lehetett látni, hogy kiütéses győzelem lesz.

Ronaldo még a találkozó végén az ellenfél edzőjének is üzent. Diego Simeone, az argentin kapitány legendás mozdulatát utánozta le. Szinte extázisban volt a portugál klasszis.

https://www.youtube.com/watch?v=uPZf_HzHVFI

És akkor térjünk át a tótok elleni találkozóra.

A szurkolóknak ez a mérkőzés nem csupán egy mérkőzés lesz. Annál sokkal többet jelent. A magyar játékosoknak vélhetően nem sokat jelent Trianon, a hazaszeretet vagy a nacionalizmus. (Kis Grofó ugyebár arról nem szokott énekelni)

Ez a másik oldalon sokkal erősebb lesz. A mieinknek Nagyszombaton nagyon fel kell kötniük a gatyájukat, mert a tótok biztos 120%-on fognak égni.

Tőlük Marek Hamsik egy olyan játékos, aki Ronaldo-hoz fogható vezér. Több évet húzott le a Napoli színeiben, és komoly zongoracipelőjük volt. Imádták az olaszok a szlovák csillagot, egy olyan legenda volt, akivel a Serie A élvonalába jutott a dél-olaszországi város csapata.

A mai Szlovákiában szinte hétről-hétre a Dunaszerdahely csapata veszi fel a harcot a tótokkal. Minden egyes mérkőzésükön előjön a két ország közi ellentét. Ezen kellene elgondolkodniuk az MLSZ vezetőinek, hogy miért üresek itthon a stadionok és miért kíváncsiak a magyar fanatikusok a felvidéki csatákra.

Nem nehéz kitalálni. Ez a nacionalizmus.

Vannak, akik azt hiszik, a futball olyannyira fontos, hogy úgyszólván élet-halál kérdése. Mindig elszomorít, ha ilyen véleményt hallok. Biztosíthatok mindenkit:  a futball sokkal, de sokkal fontosabb.
mondta Bill Shankly, a Liverpool legendája

Az elnyomás elleni harc adja meg a pikantériáját a DAC mérkőzéseknek. A magyar megmaradás szinonimája lett Dunaszerdahely. A futball nem csak egy sport, jóval többet jelent annál. Például az ex-Jugoszláviában egy futballmérkőzés után tört ki a dél-szláv háború.

Történetesen 1990. május 13-án, egy Dinamo Zágráb - Crvena Zvezda meccsen pattant el a szikra, a horvátok és a rácok egymásnak estek.
A szurkolóknak ezt nem kell elmagyarázni, sajnos a futballistáink már más kategóriába tartoznak. Korábban többször is pórul jártak a fanatikusok Szlovákiában. A 90-es években a fradistákat támadta meg a tót kommandó, majd 2008. november 1-jén hasonlóképp jártak el a rendőrök. Ok nélkül viperákkal támadtak a magyar szurkolókra. Mindkét ominózus eset a Slovan ellen történt. Ezúttal Nagyszombaton játszik a magyar válogatott, ahol a másik legnagyobb szurkolócsoport a Spartak Trnava fanatikusai vadászni fognak a magyarokra.
A fanatikusok most is útra kelnek, nekik nagyon sokat jelent ez a találkozó...
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=IIE-GHYDowg[/embed]

2008 óta is több magyarellenes botrány volt Dunaszerdahelyen. Legtöbbször a magyar zászlók miatt marasztalják el a szlovákok a magyar klubot.

Sajnos a mai napig vannak még olyan játékosaink, akiknek a pénz szeretete többet jelent a hazaszeretetüknél. Priskin Tamás után Guzmics Richárd és Holman Dávid igazolt a magyargyűlölő Slovan-hoz. Holman nem elég, hogy odaigazolt, a legutóbbi DAC elleni mérkőzésen euforikus hangulatban ünnepelte a szlovákok győzelmét. Elképesztő, de ő is felöltheti magára a magyar címeres mezt, mivel Marco Rossi beválogatta a szlovákok és a horvátok elleni keretbe.

Felvidéket azonban nem lehet megtörni- azóta is egy emberként énekli minden szurkoló az Ismerős Arcok szenzációs szerzeményét, ami már himnuszként csendül fel a DAC arénájában.

https://www.youtube.com/watch?v=77z_ZDM4l58

Írta: Bede Zsolt - vadhajtások.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató