2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Az EU meghosszabbította a Krím miatt bevezetett oroszellenes szankciókat

Az Európai Unió egy évvel, 2020. június 23-ig meghosszabbította a Krím és Szevasztopol anyaországhoz visszacsatolása nyomán Oroszország ellen hozott, uniós állampolgárokra és uniós székhelyű vállalkozásokra vonatkozó korlátozó intézkedések hatályát – közölte az uniós tanács csütörtökön.

A tájékoztatás szerint a szankciók területi hatálya a Krím és Szevasztopol területére korlátozódik.

  • A szankciók értelmében tilos a Krím félszigetről vagy Szevasztopolból származó termékek uniós behozatala.
  • Tilos a Krímbe és Szevasztopolba irányuló beruházás, amely azt jelenti, hogy európai állampolgárok és uniós székhelyű vállalkozások nem vásárolhatnak egyebek mellett ingatlant a Krím-félszigeten, továbbá nem finanszírozhatnak krími vállalkozásokat, illetve azok számára nem nyújthatnak kapcsolódó szolgáltatásokat.
  • Tilos turisztikai szolgáltatásokat nyújtani a Krím és Szevasztopol területén, így például európai kirándulóhajók csak vészhelyzet esetén köthetnek ki a félszigeten.
  • Tilos továbbá a közlekedési, távközlési és energiaágazatban használatos, valamint a kőolaj, a földgáz és az ásványi anyagok kutatásához, feltárásához, illetve kitermeléséhez szükséges bizonyos termékek és technológiák exportja krími vállalkozások részére vagy a félszigeten történő felhasználás céljából.
  • A tilalom az ezeket az ágazatokat kiszolgáló infrastruktúrához kapcsolódó technikai segítségnyújtásra, brókertevékenységre, valamint építési és mérnöki szolgáltatásokra is vonatkozik.

Öt évvel a Krím és Szevasztopol Oroszországgal történő újraegyesülését követően az unió továbbra is szilárdan elkötelezett Ukrajna mellett.

Forrás: Oroszhirek

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató