2024. április 27. - Zita
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Magyar világrekordok az USA-ban a World Archery íjászversenyen

[fb_button]

Még gondolatban az Ősök Napján állt Mónus József, majd ahogy a küzdőtérről lement szinte máris egy világversenyre indult, hogy győztesként emelhesse fel a Magyar Turán Szövetség piros-fehér-zöld zászlaját a dobogó legmagasabb fokán. A “Farkas” 918 méteres lövése miatt magyar zászló lobog egy évig az utahi sós sivatagban. Az Amerikai Egyesült Államokban rendezett távlövő World Archery világversenyen 4 magyar íjász 11 világrekordot lőtt.

Mónus József – “Fehér Farkas” tavaly a korábbi 873,26 méteres Tony Osborn világrekordert győzte le a  897,66 méteres lövésével. Mivel a Farkas évekkel ezelőtt a 907 évi  pozsonyi csata tiszteletére jelentette be, hogy átlövi a 907 méteres álomhatárt, ezért évről évre nagy várakozással vártuk az eredményeket. Tavaly világrekordjával a 897 méteres lövésével ténylegesen megközelítette, de most magabiztosan túl is lőtte azt. Sokan már korábban feladták volna, hiszen  897 métert sem tud lőni senki a világon rajta kívül ebben a stílusban, de tovább ment farkas módjára célja felé. Éveken keresztül készült, törte az íjakat, nyílvesszőket, semmit sem kímélve. 918 méter lett a vége!

Mónusné Ruszin Anna , aki  2018-ban Kirgíziában, a Kurultáj csapatának zászlajával kezében ünnepelhette a Nomád Olimpia aranyérmét, most a három lőtt világrekordjából a 70 # Field recurve kategóriában lőtt óriásit – 438,44métert. Illetve az Angol longbow stílusban szerzett egy World Archery világrekordot a 268,84 méteres lövésével.

Prokaj Kiara a Compound flight  39,7 # kategóriában lőtt 678, métert. Kiara is három világrekordot lőtt, ráadásul a vadászhegyes kategóriában kétszer is javítani tudott. Kiara az első körben lőtt a korábbi világrekorder 548 méterére szinte 130 méterrel nagyobbat.

Meglepő tény pl , hogy az ún Robin Hood íj, azaz az angol íjak világrekordlövő tabellájának összes, azaz a 35#(font) -50 és korlátlan erősségben kizárólag magyar zászló leng a lövők nevei mellett, Mónus Lászlónak és a Farkasnak köszönhetően.

Mónus László nagy csatát vívott a korábbi világrekorderrel, Tony Bagessel, de Laci eredményét nem tudta ellenfele túllőni. Laci előbb túllőtte Bages rekordját 1 méterrel, de azután még közel tíz métert lőtt rá. Így az új 35 # világrekord 254,94 méter.

Nagy önfegyelemmel, türelemmel versenyzett Mónus László. Tavaly a Target Compound kategóriában lőtt 747, 59 métert. Most visszajött a primitiv íjak kategóriájába, mert szerette volna itt is a magyar zászlót kitűzni a győztes jogán! Megtette büszkén, rendíthetetlenül.

Forrás: Kurultaj.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató