Vadhajtások

Merkel-látogatás Auschwitzban, kancellárként 14 éve először: „Mély szégyenérzet fog el”

Látogatásának egyik oka az egyre növekvő antiszemitizmus Németországban

– írja a The Times of Israel.

Még indulása előtt azt mondta, az antiszemitizmus és a gyűlölet más formái ellen való harc kormánya fő célkitűzése.

Üdvözölte a német szövetségi tartományok által összeadott 60 millió eurós támogatást az Auschwitz-Birkenau Alapítvány részére.

A német kancellár Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, helyettese, valamint a múzeum igazgatója társaságában sétált át a haláltábor bejárata felett lévő hírhedt felirat alatt.

Merkel egyperces néma tiszteletadással emlékezett meg a „halálfalnál”, ahol több ezer fogvatartottat lőttek agyon.

„Mély szégyenérzet fog el a németek által itt elkövetett barbár bűntettekért” – idézte Merkelt a távirati iroda. Szerinte a történtek miatt Auschwitzban „csendben kellene maradni”. „Hiszen milyen szavakkal írható le ez a gyász, az itt meggyilkolt, megkínzott, elpusztult emberek szenvedése?” – tette fel a kérdést.

Elmondta: a tetteseket egyértelműen néven kell nevezni, ezért fontos hangsúlyozni, hogy Auschwitz „németek által irányított német haláltábor volt”, miután a lengyelországi Oswiecim városát 1939-ben bekebelezte a harmadik birodalom.

A lengyel kormányfő arról beszélt: aki közömbös a történelemhamisítással szemben, az bűnrészes a hazugságokban. A miniszterelnök a második világháború idején üldözött zsidókat mentő lengyel Zofia Kossak-Szczucka szavait idézte.

„Ma elmondhatjuk magunkról: aki közömbös a történelem meghamisításával szemben, társszerzője az ilyen hazugságoknak” – jelentette ki Morawiecki, aki feltehetőleg arra is utalt, hogy a német sajtó gyakran „lengyel haláltáborként” emlegeti Auschwitzot.

„A látogatás különösen fontos figyelemfelhívás a szolidaritásra egy olyan korban, amikor a holokauszt-túlélők antiszemita támadások áldozatai, és gyűlölködő leveleket kapnak”

– mondta Christoph Heubner, az Auschwitz Nemzetközi Tanács helyettes vezetője.

Merkelt látogatásán elkísérte egy 87 éves holokauszt-túlélő, Bogdan Stanislaw Bartnikowski, Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke és Josef Schuster, a Német Zsidók Központi Tanácsának vezetője is.

 

Fordította: VilagHelyzete