2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

„Miért nem látunk Pekingben vagy Delhiben, Greta?”

Az amerikai Stanford Egyetem Hoover Intézetének munkatársa, Niall Ferguson történész értékelte a svéd klímaaktivista tini, Greta Thunberg davosi produkcióját - írja a Summit News.A 17 éves lány a történész szerint nem ért el sokat azzal, hogy a világgazdasági fórumon szólalt fel. Ferguson felteszi a kérdést: Thunberg miért nem célozza üzenetét a bolygó legnagyobb szennyezési értékeit kibocsátó országai, Kína és India felé? Greta születése óta a világ szén-dioxid-kibocsátásának hatvan százalékáért Kína a felelős... de erről senki sem beszél. Úgy kommunikálnak, mintha majd az európaiak meg az amerikaiak megoldanák maguk a problémát, ez pedig frusztráló, mert nem jutunk közelebb a valódi problémához - fejtette ki. Ha komolyan vesszük a problémát, akkor Kínát és Indiát kell korlátozni - tette hozzá, megjegyezve, hogy míg Greta New Yorkba és Davosba utazik, nem látja őt Pekingben vagy Delhiben.
Ha, Thunberg azokban az országokban próbálkozna, ahol klímaügyben tényleg komoly szükség lenne változtatásokra, (pl. Kínában, Indiában, Pakisztánban, vagy Iránban) bizony nagyon hamar ellenállásba ütköznének.
Mivel még sosem próbált ezekben az országokban klímatüntetést szervezni, azt sem tudjuk, hogy egyáltalán beengednék-e ezekbe az országokba, vagy egyből kitiltanák. Thunberg szavai szerintünk sem voltak klímagaslóan izgalmasak Davosban, az iskolát ritkán látogató iskoláslány feltűnően barátságos hangvételű beszédben szólt a világ pénzügyi elitjéhez. Az aktivista beszédének a visszafogott hangvétele nagy valószínűséggel nem teljesen független attól, hogy a davosi találkozón résztvevő tőkéscsoportok közül többen is támogatják a Greta Thunberget és a mögötte álló globális szervezetet.Forrás: Magyar Hírlap
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató