2024. április 27. - Zita
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Csütörtökön a románok ismét megszállják az úzvölgyi katonai temetőt

A Nép Útja (Calea Neamulul) és a legionáriuslelkületű dákófasiszta román szélsőjobb, minden járványellenes intézkedés és szabályozás ellenére (azokat megkerülve, nyíltan hirdetve azok kijátszását) megemlékezni indul az általuk tavaly sikeresen meggyalázott úzvölgyi temetőbe. A hatóságok egyelőre hallgatnak, az RMDSZ a füle botját sem mozgatja – holott, ha van idő, amikor ezeket meglehetne állítani, akkor az most van, hiszen a jelenleg érvényes szabályok értelmében tilos a települések közötti utazgatás, a megyék közötti meg pláné, de Mihai Tirnoveanut ez nem zavarja - írja a Nethuszar.ro.

Maga a lelkes nackóvezér számol be róla Facebook-profiljának otthont adó oldalán, hogy holnap mennek Úzvölgyébe, alatta pedig kismillió komment a csatlakozási szándékukat kifejező lelkes és valószínűleg alaposan elbutított követőkkel.

A Nethuszár szerkesztője tegnap nyílt kommentben kérdezte meg Mihai Tirnoveanut, hogy mégis, mit fog feltüntetni a nyilatkozatban,m miért kell ő a települések között utazzon, amire nemes egyszerűséggel csak annyit válaszolt, hogy “fontos ok miatt”.

Nehogy azt higgyük, hogy csak ennyi a program: az úzvölgyi temető meglátogatása után, Tirnovbeanu – többes szám első személyben kijelentve! – annak a Mihai Cofariunak a meglátogatására készül, akit az 1990-es marosvásárhelyi fekete március magyarellenes pogrom román hőseként tartanak számon. Ajándékba visznek neki egy marék földet az úzvölgyi temetőből. Az mindenesetre biztos, hogy a járványügyi intézkedések megszegésének értelmi szerzője,  és szervezője maga Mihail Tirnoveanu, aki legutóbbi posztjában, már így buzdítja követőit:

O Drumeție Istorică!Mâine mergem la Valea Uzului în perfectă legalitate. Eu completez formularul de deplasare între localități cu DRUMEȚIE…ISTORICĂ, bineînțeles!

Magyarul: Történelmi túra! Holnap teljesen törvényes módon Úzvölgyébe megyünk. Én persze kitöltöm a települések közötti utazáshoz szükséges nyilatkozatot azzal, hogy történelmi kirándulás!

Akárhogy is, tekintve, hogy Tirnoveanu brassói, követői jó része pedig a moldvai Neamt, illetve Bákó megyéből származnak, ez azt jelenti, hogy mindenféle utazási korlátozás ellenére, legkevesebb három megyét kívánnak átutazni.

Hogy sikerül-e nekik mindez, az holnap estére vélhetően kiderül. Illúzióink viszont nincsenek, kérdésünk viszont annál több, például az, hogy Borboly Csaba, Hargita megye tanácselnöke óhajt-e lépni valamit ez ügyben, és, ha igen, akkor mit, főleg pedig: mikor?

Attól félünk, hogy ezek a kérdéseink túl költőiek.

Forrás: Nethuszar.ro

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató