2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

”Én örülök, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk” - kommentálta a Színművészetisek demonstrációját Gulyás Gergely

Gulyás Gergely a Polgári Mulató rendezvényén a Színművészetis tüntetésről azt mondta: ő nem hiszi, hogy ma az ország ötven legfontosabb ügyében benne van a SZFE. A miniszter kijelentette: a kormány nem adott politikai megrendelést a Vidnyánszky-kuratóriumnak, de a Színművészeti és az ellenzék kapcsán beszélt a “vörös kokárdáról” is.

Ami a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyét illeti, mi jó érzéssel nézzük a történéseket. Sohasem gondoltuk volna azt ugyanis, hogy egy elég belterjes balliberális klikk, az államot és a polgári kereszténydemokrata kormányt szeretné maga fölött felügyelőnek. És ha jól értem, akkor azért zajlanak tüntetések, hogy a korábbi rend álljon helyre és hogy ne egy független - mindenféle állami és kormányzati befolyástól mentes - alapítvány irányítsa az egyetemet, hanem a kereszténydemokrata kormány.
Én örülök annak, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk
- így kommentálta a Színművészetisek mai, a Műegyetemtől indult tüntetését Gulyás Gergely, aki ma este az Őszintén pódiumbeszélgetés sorozat vendége volt a Polgári Mulatóban és akit a Hír Tv műsorvezetői, M. Dobos Marianne és Velkovics Vilmos kérdeztek.

VIDEÓ HAMAROSAN LESZ!

Arra, hogy az SZFE mellett demonstrálók és a tiltakozó hallgatók nem ismerik el legitimnek a kuratóriumot, kifogásolják, hogy a Vidnyánszky Attila vezetette testület csak olyan emberekből áll, akiket ők nem támogattak, és ez eléggé egyoldalú irányítást tesz lehetővé az SZFE-n, a Miniszterelnökséget vezető miniszter “a művészet szabadságából” indult ki. Szerinte azt érdemes megnézni, hogy a kuratóriumban helyet kapott személyiségek mennyire köthetők a művészethez. Mint mondta, “szándékosan és helyesen törekedtek arra, hogy olyan személyek is legyenek bennük, akik az élet más területén sikeresek”. A közbevetésre, hogy meg is kapta a kormány, hogy “benzinkutasokkal“ töltötte fel a kuratóriumot, Gulyás Gergely ironizált: nyilvánvaló, hogyha az egyik nagy olajipari cégnek a vezetője- utalt Világi Oszkárra, a Slovnaft vezérigazgatójára- lehet “benzinkutas”, akkor ez további képzettársításokra ad lehetőséget az élet számtalan területén. Példákat visszavágásként ezért nem akart mondani, mert mint megjegyezte, azok olyan durvák lennének, hogy le kellene állítani a felvételt. Aztán ezúttal is megismételte, hogy a kurátorok mind a művészeti filmvilágból, színházi világból érkeztek, és a tehetségükhöz, hozzáértésükhöz nem férhet semmilyen kétség. “Ebbe a vitában azok, akik a színház világából jöttek, bele sem mentek” - jegyezte meg. “Szinetár tanár úrnak a véleménye is az volt, hogy az, hogy Vidnyánszky Attila egy komoly művész és egy nagyszerű rendező, ez vitán felül áll” - mondta. A kormány részéről “a politikai munka“ véget ért azzal, hogy azt mondják: a felsőoktatás valóban ne az állami kebelen belül folyjon. A Színház- és Filmművészeti Egyetemet, a korábbi főiskolát kívülről nézve “egy korábban még a balliberálisok által is sokat bírált, viszonylag belterjes társaság uralta” - mondta Gulyás Gergely, megismételve, hogy “itt nem egy szakmai vita van, hanem az ő teljes befolyásuknak az elvesztése az oktatásban”. Itt egy pozícióharc van, ők pozíciókat védenek ahelyett,hogy leültek volna a kuratóriummal tárgyalni”.Nem adtunk politikai megrendelést a kuratóriumnakMint mondta, a kormány nem tekintett az átalakulásokat politikai feladatnak,
“ahogy nem adtunk egyetlen kuratóriumnak sem politikai megrendelést, és miután teljes egészében függetlenednek az államtól, hogyha adtunk volna, annak sincs jelentősége”
- mondta, de megismételte: “nem történt ilyen”. A Színművészeti esetében “a politikai feladat legfeljebb az lett volna, hogy akkor ne csináljunk semmit” - válaszolt a kérdésre, hogy elvégezte-e a kormány “a politikai részt” az SZFE ügyében. De ez szerinte nem lett volna helyes. “Tehát a Színház- és Filmművészeti Egyetem számára is szerintem jobb fenntartási modell az alapítványi modell” - jelentette ki.Az ellenzék beleszállt, mi a válasz ?Arra, hogy az ellenzéki pártok erősen beleszállnak az egyetemi kérdésbe azzal, hogy a kormány “kisajátítja az egyetemi autonómiát, letöri azt a szabadságot”, mi a válasz erre, Gulyás Gergely azt mondta: ”a kuratórium ezt a választ meg fogja adni”. Az egyetemnek és az egyetemhez tartozó tanároknak, az oda felvett diákoknak el kell dönteni, hogy ezek között a mára kialakult keretek között ők részt kívánnak venni a tanításban és oktatásban vagy nem. “Ha igen, a kuratórium sokszor elmondta, áll a tanárok rendelkezésére és szívesen tárgyal velük, áll az eddigi vezetés rendelkezésére. Én annál nagyobb kompromisszumkészséget nem tudok elképzelni - jelentette ki.Nincs benne a legfontosabb ötvenben ...Gulyás Gergely azt mondta, ő nem hiszi,
“hogy ma az ország ötven legfontosabb ügyében benne van a Színház és Filmművészeti Egyetem ügye”.
Ez nemcsak valamilyen sajátos politikai szempontból nézve, hanem az emberek mindennapjait nézve is ez így van - állította. A kormány egyetlenegy dolgot tud tenni - jelentette ki -, azt, hogy az eddiginél jobb feltételeket, adott esetben több költségvetési forrást vagy komolyabb vagyont biztosít a Színművészetinek. De ezt valamennyi alapítványnál hajlandóak megtenni - tette hozzá.“Azt várják, hogy valaki valamilyen erőszakot alkalmazzon...”“A kormány elfogadhatónak tartja, hogy épületeket foglaljanak el és tartsanak megszállás alatt egyetemisták annak érdekében, hogy az ő akaratuknak megfelelő kuratórium jöjjön létre?” - hangzott a kérdés. “Én ezt nem tartom helyesnek és elfogadhatónak sem. Azt kell látni, hogy sokan kifejezetten azért lépnek föl így, mert azt várják, hogy velük szemben valaki valahol valamilyen erőszakot alkalmazzon” - mondta Gulyás Gergely nyilvánvalóan az SZFE-s épületek blokádjának a megszüntetésére utalva. De szerinte “még akkor is, hogyha egy ilyen jellegű fellépés ebben az esetben jogilag biztos, hogy megalapozottabb lenne, mint amikor a Színház- és Filmművészeti Egyetem pillanatnyi politikai támogatói az alkotmányos alapjogokat békésen gyakorló tüntetők szemét lövették ki, ő egyetért azzal, amit a kuratórium követ. ”Ők szeretnének békés megoldást találni, és hogyha azt nem lehet a jelenlegi keretek között, akkor kialakítják azokat a kereteket, ahol akik szeretnének az oktatásban részt venni, azok tudnak tanulni, akik meg tüntetni akarnak, azok tüntethetnek” - mondta a miniszter.Kokárda: “az igazi az lenne, ha vöröset hordanának”Arra a kérdésre, hogy október 23-a van, és a színművészetisek szerint piros-fehér kokárdát kell hordani, és átpolitizálódott a megemlékezés, a kormány ellen szól, Gulyás Gergely a kokárda színeire reflektálva ironizálva megjegyezte: “az ellenzéki javaslatok között az egy jó irányba tett lépés”. De az igazi az lenne, ha csak vörös kokárdát hordanának - tette hozzá.
“Ne felejtsük el, hogy azokról beszélünk, akik először ’56 után fojtották vérbe a forradalmat. Ennek a pártnak a jogutódja alkotmánybírósági döntés szerint a Magyar Szocialista Párt, majd akik ötven év után immár Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció pedig az erre emlékező demokratikus és békés tüntetésen résztvevőket verette véresre. Ezért, ha csak a vörösig is eljutnak, akkor csak a valóságot fogja ábrázolni a szalag”
- kommentálta történelmi kitekintéssel a piros-fehér kokárda kérdést a miniszter.Gyurcsány-Szabó Tímea-Jakab videóA miniszterelnökséget vezető minisztert megkérdezték a Gyurcsány Ferenc- Kanász Nagy Máté- Szabó Tímea -Jakab Péter videóról is, azzal, hogy az ellenzéki koalíció október 23-án “megint egy ütős üzenettel állnak elő”. (Gyurcsány Ferenc posztolta az október 23-ai videót, azzal: “Együtt vagyunk. Másfél évvel a következő választások előtt a demokraták együtt vannak. Közösen szólnak a Hazához. Merjetek, akarjatok szabad lenni, európai magyarnak lenni! Merítsetek erőt 1956-ból. Egység a diktatúrával szemben, egység a szabadságért!”) Az ellenzéki koalícióra/ összefogásra Gulyás Gergely azt mondta: most már évek óta nincs ebben semmi új, azt látni kell, hogy a magyar ellenzék mindkét oldala minden korábbi elvét feladva és sutba dobva úgy fogott össze, hogy ennek az összefogásnak a hatalom megszerzésének szándékán kívül semmilyen más alapja nincsen - állította.
“Ez egy hazug és hamis koalíció és összefogás, ahol ők maguk is bevallják, hogy egyébként különösebben nem szeretik egymást, korábbi véleményük, az ennél egy kicsit élesebb volt, mondjuk, az egyik az szemkilövetőzte és kommunistázta a másikat, a másik pedig nácizta azt, akik most éppen összeölelkeznek”
- jelentette ki.“Már teával is megy”Gulyás Gergely emlékeztetett arra is, amikor még a baloldali összefogás időszakában az LMP szakadár utódpárt, az egykori PM - ami most már csak P-re csökkent ( utalt a Párbeszédre ) - fogott össze a posztkommunistákkal.
“Akkor ők gondolták úgy, hogy ezt már meg lehet tenni, de csak Unicummal”
- emlékeztetett Gulyás Gergely Karácsony Gergely és Jávor Benedek nyilatkozatára. (Ez volt nekik ahhoz szükséges, hogy feldolgozzák, hogy Gyurcsány Ferenc 3. lett a közös baloldali listán a választásokon.) Gulyás Gergely most azt mondta, hogy
”ezen réges-rég túl vagyunk, őnekik ez már teával is megy”
- jegyezte meg. Most már szerinte “oda jutottunk el, hogy a Jobbik, ami szemkilövetőnek és gyilkosnak nevezte Gyurcsány Ferencet, fogott össze azzal a DK-val, ami őket pedig nácinak nevezte. Tehát ha az ő egymásra használt minősítésükből indulok ki, akkor a nácik és a gyilkosok fogtak össze, ez volt az ő véleményük egymásról. “Ehhez képest mi minthogyha az Akadémián lennénk, olyan finoman beszélünk rólunk” - mondta az ellenzékről Gulyás Gergely.Forrás: ATV nyomán
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató