2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Megfizethetetlen lesz a benzin - Folytatódik a háború - Élő

A 300 dolláros hordónkénti olajár több mint a duplája lenne a mostani 120-130 dollár között ingadozónak, pedig már ez is szokatlanul magas. Az USA-ban 380 forint felett van például a benzin literje, és ez ott olyan drágának számít, hogy tele van vele az amerikai sajtó. Az Északi Áramlat 1 elzárása a Németországba tartó gázszállítást csökkentené radikálisan.


Folyamatosan frissülő cikkünk!

Eddig tartott a hitegetés: Németország és Hollandia visszautasítja, hogy Ukrajna azonnal kapjon EU-tagjelölti státuszt

Néhány uniós tagállam nem akarja előmozdítani Ukrajna csatlakozási kérelmét - írja a Bloomberg.

Több nyugat-európai uniós ország visszautasítja azt a kérést, hogy a blokk ezen a héten adja meg Ukrajnának az úgynevezett tagjelölti státuszt, amely az uniós tagsághoz vezető hosszú út első lépése lenne

- közölték diplomaták.

Németország, Hollandia és mások azt szeretnék, ha az EU végrehajtó szerve először véleményt nyilvánítana arról, hogy Ukrajna készen áll-e a tagsági folyamatra, mielőtt politikai döntést hozna - mondták a diplomaták, akik a héten Franciaországban tartandó csúcstalálkozót megelőzően magánjellegű megbeszélésekről számoltak be. Ezek az országok inkább az Ukrajnának nyújtott gyakorlati támogatásra és a háború befejezésére akarnak összpontosítani, mintsem egy olyan folyamatba bocsátkozni, amely legalább egy évtizedig tarthat - mondta az egyik diplomata.

A javaslatot támogató országok azzal érvelnek, hogy az EU vezetői számára szimbolikus jelentőséggel bírna, ha az ukrán pályázat mögé állnának, még akkor is, ha maga a tényleges csatlakozási folyamat hosszú és bonyolult marad.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt hónap végén nyújtotta be hivatalosan az EU-hoz való csatlakozási kérelmét, és kilenc közép- és kelet-európai tagállam - Lengyelország és a három balti ország vezetésével - nyilvánosan felszólította a blokkot, hogy adjon Ukrajnának tagjelölti státuszt és indítsa el a csatlakozási folyamatot.

Az EU vezetői csütörtökön kezdődő kétnapos párizsi találkozójukon megvitatják Ukrajna kérelmét.

A vezetők dönthetnek úgy, hogy támogatják Ukrajna tagjelölti státuszát, és megkezdik a teljes jogú tagságról szóló hosszú tárgyalási folyamatot, vagy időt nyerhetnek azzal, hogy a kérdést az Európai Bizottságra hárítják, vagy kompromisszumos álláspontot alakíthatnak ki, például elismerik, hogy Ukrajna hosszú távú kapcsolatot ápol az EU-val anélkül, hogy hivatalosan támogatnák a tagjelölti státuszt.

"Még hosszú út áll előttünk. Véget kell vetnünk ennek a háborúnak. És beszélnünk kell a következő lépésekről" - mondta Ursula von der Leyen bizottsági elnök múlt héten az Európai Parlamentben. "De senki sem kételkedhet abban, hogy egy olyan nép, amely ilyen bátran kiáll az európai értékeinkért, az európai családunkhoz tartozik."

Az uniós diplomaták szerint a csúcstalálkozó vezetői felkérhetik a bizottságot, hogy a szokásosnál gyorsabban nyilvánítson véleményt Ukrajna jelöltségéről, ezzel is kifejezve Kijev politikai támogatását. A folyamat általában 15-18 hónapig tart.
De még a vélemény megalkotása is feszült vállalkozás lenne egy invázió közepette, mivel a bizottság a kérdések hosszú listáját küldi el a kormánynak, és tényfeltáró missziókat küld az országba.

Az egyik ország diplomatája, aki ellenezte Ukrajna tagjelöltté tételét, azt mondta, hogy kormányuk óvakodik attól, hogy hamis elvárásokat támasszon, és Kijev még nem áll készen arra, hogy megkezdje a hivatalos csatlakozási folyamatot. Néhány nyugat-európai ország aggódik a további bővítés miatt, miután az újabb tagokkal, például Magyarországgal és Lengyelországgal régóta tartó jogállamisági viták vannak, valamint amiatt, hogy más, régóta tagjelölt balkáni országok hogyan tekintenének egy Ukrajna számára előnyös megközelítésre.

Az EU-tagság elnyerése fáradságos folyamat, amely több tucat kritérium teljesítését követeli meg - a jogállamiságtól az igazságügyi reformokig -, és több mint egy évtizedig is eltarthat. Horvátország volt az utolsó ország, amely csatlakozni akart a blokkhoz, és 10 évig tartott a kérelme, mielőtt 2013-ban hivatalosan is felvették. A folyamat elindításához az összes uniós tagállam, az Európai Bizottság és az Európai Parlament egyhangú jóváhagyása szükséges.

Forrás: Bennfentes.net

Figyelmeztetnek az oroszok

Oroszország 300 dollár/hordó feletti olajárakra figyelmezteti az USA-t, ha betiltják az importot - Reuters 

Kína felszólította a Pentagont, hogy nyilatkozzon az ukrajnai "biolaborokról"

"Az USA 30 országban 336 laboratóriumot tart ellenőrzése alatt, ebből 26 csak Ukrajnában. Teljes körűen számot kell adnia a biológiai katonai tevékenységéről belföldön és külföldön, és alá kell vetnie magát a többoldalú ellenőrzésnek."

Kína sürgeti a Pentagont, hogy nyissa meg az ukrajnai "biolaboratóriumokat".

A kínai külügyminisztérium felszólította az Egyesült Államokat, hogy "a lehető leghamarabb" hozza nyilvánosságra a Pentagon állítólagos ukrajnai biológiai laboratóriumairól szóló információkat.

Hétfőn az orosz hadsereg azt mondta, hogy az ukrán hatóságok megsemmisítették a laboratóriumokban vizsgált kórokozókat. Moszkva azt állította, hogy 30, az Egyesült Államok által finanszírozott ukrán biolaboratórium aktívan együttműködött az amerikai hadsereggel.

Kijev tagadta, hogy biofegyvereket fejlesztene. A kijevi amerikai nagykövetség honlapja szerint az amerikai védelmi minisztérium biológiai fenyegetéscsökkentő programja csak "együttműködik a partnerországokkal a fertőző betegségek kitörésének veszélye ellen". 2020-ban a nagykövetség "dezinformációnak" nevezte az ilyen elméleteket az amerikaiak által finanszírozott ukrajnai biolaborokról.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Zhao Lijian egy keddi sajtótájékoztatón azonban azt állította, hogy országa információi szerint az ukrajnai laboratóriumok csak "a jéghegy csúcsa", és hogy az amerikai védelmi minisztérium "336 biológiai laboratóriumot ellenőriz a világ 30 országában". Mindezt a "biológiai biztonsági kockázatok csökkentése érdekében folytatott együttműködés" és a "globális közegészségügy megerősítése" ürügyén teszik - mondta Zhao.

Ez az első alkalom, hogy Peking nyilvánosságra hozta az állítólagos számokat. Zhao elmondta, hogy "a "maga az Egyesült Államok által közzétett" adatok szerint 26 amerikai laboratórium van Ukrajnában. Az országban zajló orosz katonai offenzíva fényében felszólította "minden érintett felet", hogy gondoskodjon a laboratóriumok biztonságáról.

"Különösen az Egyesült Államoknak, mint a laboratóriumokat legjobban ismerő félnek, a lehető leghamarabb közzé kellene tennie a vonatkozó részleteket, beleértve azt is, hogy milyen vírusokat tárolnak és milyen kutatásokat végeztek" - mondta.

Azt állította, hogy az USA "kizárólag akadályozza" egy független ellenőrzési mechanizmus létrehozását. Zhao szerint ez a magatartás "tovább súlyosbítja a nemzetközi közösség aggodalmait" - írja az RT.com.

1-4 napon belül megkezdődhet Kijev ostroma

A neves amerikai hadtudományi kutatóintézet, az Institute for the Study of War (ISW) elemzői jutottak erre a megállapításra abból, hogy az orosz csapatok a várostól keletre, északnyugatra és nyugatra megkezdték erőik összevonását. Bár ez a front az elmúlt napokban befagyott, az ISW elemzői szerint az oroszok folyamatosan szállítják az utánpótlást és az erősítést az arcvonalba, illetve tüzérségi és légi támadásokkal gyengítik az ellenfél védelmét.

"Még korai volna megjósolni az orosz bekerítő hadművelet és a városi harcászat hatékonyságát, de ha képesek újratöltekezni és koordinált műveleteket végrehajtani több fronton is, akkor ez a korábbiaknál sikeresebb művelet is lehet"

- írták.

(Guardian)

Ukrajna kész tárgyalni

Ukrajna készen áll a tárgyalásokra az Orosz Föderációval a kulcsfontosságú pontokról, de "egyértelmű és konkrét, jogilag kötelező érvényű garanciákat" szeretne kapni a biztonságára, miután a NATO nyíltan bejelentette, hogy nem fogadja be az államot.

 

Orosz tornász a "Z" betűről: újra megtenném!

Mint ismert az orosz sportoló magán viselte az egyik nemzetközi versenyen az ukrajnai hadmúvelet szimbólumát.

Ivan Kuliak tornász kedden reagált arra a felháborodásra, amit vasárnap okozott azzal, hogy a vitatott "Z" szimbólumot viselte a dohai dobogós ceremónia során. 

Kuliak a szimbólummal kifejezte támogatását az Ukrajnában zajló orosz hadműveletnek.

Külön fájó volt számára, hogy a világkupa-viadalon bronzérmes orosz a dobogón az ukrán győztes Illia Kovtun mellett állt. Nem is fogtak kezet egymással. 

Kuliak szerint semmi baj nincs azzal, ha a betűt mutogatja valaki és ha kellene újra magán viselné.

"Még egyszer megtenném. Azt mondták nekünk, hogy takarjuk le a zászlónkat. Láttam a szimbólumot az orosz hadseregben, és utánanéztem, mit jelent: "a győzelemért" és a "békéért"" - mondta a 20 éves tornász.

"Meg akartam mutatni, mit képviselek. Sportolóként mindig a győzelemért küzdök, és a békéért dolgozom. Soha nem féltem a következményektől, és nem akarok senkit sem bántani." - tette hozzá.

Az ukránok kezdték ezt a politikai játszmát

Kuliak szerint a szimbólum megjelenítése egyben reakció volt ukrán versenyzők viselkedésére. "Látnod kellett volna, milyen rosszul bántak velünk az ukrán sportolók. Ők kezdték ezt az egész politikai játszmát" - mondta.

"Zászlójukat a vállukon hordták, és azt kiabálták a pódiumon, hogy "dicsőség Ukrajnának". A szabályok szerint nem lehet, de senki nem szólt semmit. Miközben még oroszként is ki akartak rúgni minket a tornáról, anélkül még csináltunk is valamit."

A FIG nemzetközi tornászszövetség sokkolónak nevezte Kuliak akcióját, és most vizsgálatot indított. A fiatal orosz valószínűleg eltiltás előtt áll.

Kuliak nem az első orosz sportoló, aki nyíltan támogatja az ukrajnai háborút. Korábban a legjobb sakkozó, Szergej Karjakin tweetjein keresztül teljes mértékben támogatta Vlagyimir Putyin elnököt, viszont később törölte az üzenetet.

 

Így néz ki Harkov belvárosa

Harkov Ukrajna második legnagyobb városa.

 

 

A náci Azov megkapta a nyugati NLAW páncéltörő rakétákat

NLAW páncéltörők szállítmánya és oktatók érkeztek a NATO-országokból Harkivba. Az Azov-zászlóalj volt az első, amely megismerhette az új fegyvereket.

Boris Johnson: Putyinnak el kell buknia!

Boris Johnson Londonban fogadja a V4-ek miniszterelnökeit, így Orbán Viktort is. A téma természetesen az orosz-ukrán háború lesz. A brit miniszterelnök Twitteren méltatta a Visegrádi Négyeket, amiért „létfontosságú támogatást nyújtottak az ukrán népnek”, majd hozzátette, hogy:

Egyértelmű küldetésünk van: Putyinnak el kell buknia.

Orbán Viktor Londonban tárgyal

A visegrádi országok miniszterelnökei Londonban, a magyar nagykövetségen találkoztak, hogy Ukrajnáról tárgyaljanak.

Jelen van Petr Fiala cseh, Orbán Viktor magyar, Morawiecki lengyel és Eduard Heger szlovák miniszterelnök.

A megbeszélések után a csúcstalálkozóra mennek Johnson brit miniszterelnökkel.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató