2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Vége! Öngyilkos lett az Európai Unió - beleegyeztek az olaj árplafonba

Az Európai Unió beleegyezett, hogy 60 dolláros hordónkénti árplafont szabjon ki az Orosz Föderációból származó olajhordókra, miután Lengyelország beleegyezett.

Lengyelország elfogadta, hogy az Európai Unió 60 dolláros (57 euró) hordónkénti árplafonról állapodott meg az orosz tengeri olajra.

Lengyelország, amely alacsonyabb árplafont szorgalmazott, most visszavonta az uniós javaslattal szembeni kifogását, és a megállapodás a következő napokban válik hivatalossá - közölte Andrzej Sados varsói uniós nagykövet újságírókkal.

Az EU Tanácsának cseh elnöksége hivatalosan is megerősítette, hogy az EU soros elnökei megállapodásra jutottak az Oroszországtól származó kőolaj árának felső határáról.

A Nyugat Ukrajna miatt szigorította az Oroszországgal szembeni szankciókat, ami Európában és az Egyesült Államokban felhajtotta az áram-, üzemanyag- és élelmiszerárakat. Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal érvelt, hogy az olcsó és megbízható orosz energiaforrások versenyelőnyt jelentettek Európa számára, és az ezekből való részleges kivonulás már most is negatív hatással van a gazdaságra és a lakosságra. Az Egyesült Államok pedig azzal, hogy az EU-t az orosz energia és más erőforrások teljes elhagyására ösztönzi, Európa iparának öngyilkosságához vezet - mondta.

Az orosz elnök az orosz energiahordozók árának korlátozására vonatkozó nyugati elképzelést kommentálva kijelentette, hogy Oroszország nem szállít semmit külföldre, ha az ellentétes a saját érdekeivel.

Putyin korábban közölte:

 "az orosz energiára vonatkozó uniós árplafon bevezetéséről: A szerződés keretein kívül nem fogunk semmit sem szállítani. Nem fogunk semmit sem erőltetni. Nekünk pedig csak egy dolgunk marad - mint egy jól ismert orosz mesében: Fagy, fagy, farkasfark!
Fagy, fagy, farkasfark!"

Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes a maga részéről rámutatott, hogy Oroszország nem fog olajat szállítani olyan országoknak, amelyek árplafont állapítanának meg, sem hordónként 60 dolláron, sem más áron. Hozzátette, hogy az ilyen korlátozások beavatkozást jelentenek a piaci eszközökbe, Oroszország kész együttműködni azokkal a fogyasztókkal, akik hajlandóak piaci feltételek mellett dolgozni.

Az Orosz Föderáció többször kijelentette, hogy Oroszország minden olyan problémát meg fog oldani, amelyet a Nyugat állít elé.


Döntött az EU: jön a 60 dolláros olajársapka Oroszországgal szemben

 

Az Európai Unió tagállamai pénteken megállapodásra jutottak arról, hogy a G7-tel kötött megállapodás alapján felső határt szabnak az orosz kőolaj árára - közölték diplomáciai források.

Az olajársapka felső határa legalább 5 százalékkal lesz alacsonyabb az orosz olaj világpiaci áránál, és ezt a szintet kéthavonta felülvizsgálják.

Az EU-tagállamok azután állapodtak meg az orosz kőolaj globális vásárlására vonatkozó 60 dolláros árplafon bevezetéséről, hogy a még keményebb fellépést - azaz még alacsonyabb felső határt - sürgető Lengyelország végül feladta ellenvetéseit. 

Az uniónak tehát sikerült még december 5-e előtt döntenie, amikor is hatályba lép az orosz tengeri olaj EU-ba történő behozatalának tilalma. 

A G7-országok és egyes szövetségesek által elfogadandó plafon célja, hogy az orosz kőolaj továbbra is áramolhasson olyan országokba, mint India és Kína, de a Kreml számára jóval alacsonyabb haszonnal. A cél, hogy megtiltsák a szállító, biztosító és viszontbiztosító vállalatoknak a szolgáltatás nyújtását olyan szállítmányok esetében, ahol az ár a megszabott korlátnál magasabb.

Ez a felső határ alacsonyabb, mint az Európai Bizottság és a G7 által eredetileg javasolt 70 dolláros ár, mivel Lengyelország és más tagállamok azt kérték, hogy csökkentsék azt. "Mi csak olyasmiről beszéltünk, ami csökkentené az orosz bevétel szintjét" - mondta újságíróknak Andzrej Sadoś, Lengyelország EU-nagykövete.

Varsó azt követően adta beleegyezését, hogy Brüsszel beleegyezett a Moszkva elleni új szankciócsomag kidolgozásának felgyorsításába, amely a Lengyelország által javasolt intézkedéseket is tartalmazná.

 

Teljesen biztosak akartunk lenni abban, hogy egy új, fájdalmas, Oroszország számára drága szankciócsomagon dolgozunk

 - tette hozzá Sados. A G7 egyik vezetője pedig reményét fejezte ki, hogy az árplafon korlátozza majd Oroszország képességeit az Ukrajna elleni háborúban.

Az olajársapka felső határáról szóló megállapodás azt is tartalmazza, hogy a felső határt rendszeresen felül kell vizsgálni annak biztosítása érdekében, hogy az legalább 5 százalékkal az orosz olaj átlagos piaci ára alatt legyen.

A kezdeményezést az Egyesült Államok is támogatta, amely pedig szeretné biztosítani az orosz olaj további exportját, hogy elkerülje a globális hiányt, amely a nyersolaj árának ugrásszerű növekedését idézné elő. Washington reméli, hogy India és Kína továbbra is képes lesz arra, hogy az árplafon meglétét kihasználva nagyobb árengedményekről tárgyaljon.
 


 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató