Vadhajtások

Az erdélyi magyar szervezetek tiltakoznak a székely fiatalok elítélése miatt

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) is megdöbbenését és felháborodását fejezte ki amiatt, hogy a román legfelsőbb bíróság öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két erdélyi aktivistáját.

Szerdán jogerősenötévi börtönbüntetésre ítélték terrorizmus vádja miatt Beke Istvánt, a HVIM kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének vezetőjét,miután első fokon felmentették őket a vádak többsége alól, és az első fokú ítélet alapján több időt nem kellett volna már börtönben tölteniük.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke felháborodását fejezte ki közösségi oldalán.

A politikus véleménye alapján:

az ügyészség ismét egy egész közösség megbélyegzésére használja az igazságszolgáltatást.

Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke is kifejtette álláspontját egy Facebook-bejegyzésben.

Mint írta,

a büntetőjogi besorolást úgy változtatta meg a bíróság terrorista cselekedetekké, hogy a vádlottak valamennyi bizonyítékokra vonatkozó kérelmét elutasította.

Majd hozzátette:

az ügyészség viszont egyetlen új bizonyítékkal sem támasztotta alá vádját, amely alól első fokon őket felmentették.

Az ügyvezető alelnök szerint méltánytalan és igazságtalan, hogy a törvények rosszhiszemű értelmezésével, a védekezéshez való jog brutális megcsonkításával, az igazságszolgáltatást felhasználva ma is megbélyegezhetnek egy egész közösséget.

Az RMDSZ-el együttműködő MPP közleményben foglalt állást.

A Biró Zsolt vezette párt szerint

megengedhetetlen, hogy terrorizmus vádjával elítéljenek és bebörtönözzenek két magyar embert úgy, hogy a bíróság a vádlottak valamennyi bizonyítékokra vonatkozó kérelmét figyelmen kívül hagyva, az ügy besorolását terrorista cselekedetekké változtatta.

Az MPP szerint ez már nem csak egyének, hanem az egész romániai magyar nemzeti közösség ellen irányuló támadás, amit nem lehet tétlenül nézni.

A párt nézőpontja alapjánminden eddiginél nagyobb szükség van az összefogásra és a közös fellépésre.Továbbá közölték: az MPP Kovászna megyei elnökének, Kulcsár Terza-József parlamenti képviselőnek a kezdeményezésére a politikai és civil szervezetek megállapodtak, folytatják a tárgyalásokat a közös cselekvési lehetőségekről – tette hozzá.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöksége Toró T. Tibor ügyvezető elnök és Tőke Ervin alelnök által aláírt közleményben fejtette ki, hogy hidegzuhanyként érte őket az ítélet.

Szerintük

ennek ürügyén a romániai magyar közösséget kívánják megfélemlíteni, szabadságharcát ellehetetleníteni.

Bukarest “a régi sztálinista időket idéző koncepciós per ilyen otromba és felháborító lezárásával üzen a magyar közösségnek”: így jár, aki a századik születésnapjára készülő egységes és homogén román nemzetállam “szentsége” iránt tiszteletlenséget mutat, netán annak történelmi adósságait szóvá meri tenni – tudatták.

Az EMNP azonnali egyeztetésre szólította az erdélyi magyar politikai szervezetek és a civil társadalom képviselőit, hogy tárgyaljanak a romániai magyarságot ért inzultus elleni hatékony fellépésről.

Bejelentették, hogyaz EMNP az Európai Szabad Szövetség (EFA) tagszervezeteihez fordul segítségért a jogtiprás európai integrációs intézmények elé tárása érdekében.Hasonló lépésre kérték a többi politikai és civil jogvédő szervezetet, használják ki külkapcsolataikat az ügy nemzetközi megismertetése érdekében.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöksége is felháborítónak tartja, hogy miután korábban gyakorlatilag felmentették a vádlottakat a koncepciózus vádak alól, most mégis ötévi börtönbüntetésre ítélték őket.

Meggyőződésünk, hogy – különösen a román centenárium évében – a hatóságok mostani döntése nem más, mint nyers és brutális erődemonstráció, ami az erdélyi magyar közösség ellen irányul.

– olvasható a Sándor Krisztina ügyvezető elnök által aláírt közleményben.

Úgy vélik, hogy a román államhatalom sorozatos provokációi jól mutatják:nem Beke és Szőcs azok, akik a békés román-magyar együttélést veszélyeztetik, hanem a román állam, amely száz év alatt sem volt képes felnőni az európai államok színvonalához,s nevetséges, koncepciózus eljárásokkal riogatja saját állampolgárait.

 

Közölték, más civil és politikai szervezetekkel együtt

tüntetést kezdeményeznek Kézdivásárhelyen, és más típusú akciókat is tervbe vesznek, melyekkel fel akarják hívni a figyelmet a román állam újbóli megfélemlítési akcióira.

Forrás: Origo