Vadhajtások

Az Európai Parlamentet teleaggatták kommunista propagandával

Che Guevara, Fidel Castro, Refugees welcome, a kapitalizmus lebontása és kommunista jövő – az Európai Parlament szélsőbalos képviselőcsoportjának folyosója vérbeli forradalmi-akcionista poszterekkel van teleaggatva. Fotóink Brüsszelből.

Sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a főbb mainstream politikai pártcsoportok mellett egy kisebb jelentőségű, szélsőbalos tömörülés is ül az Európai Parlamentben. Az Európai Egyesült Baloldal – Északi Zöld Baloldal (GUE-NGL) nevű csoport 1995 óta létezik, a jelenlegi ciklusban pedig a 751-ből 52 képviselővel rendelkeznek. Az európai szélsőbalosok között nem ül magyar képviselő, ám a franciákon és németeken felül számos déli tagállamból érkező politikust is találunk közöttük.

A GUE-NGL csoportjának tagja többek között a görög kormánypárt Sziriza, vagy éppen a Spanyolországban különösen befolyásos Podemos, de a szélsőbalos frakcióban ül az északír Sinn Féin, a dán „Népi Mozgalom az EU ellen” párt, ahogyan tagok az általunk is megszólaltatott cseh kommunisták is

A Mandiner tudósítója épp Brüsszelben tartózkodik, és az Európai Parlament labirintusában ráakadt a GUE-NGL propagandaposzterekkel teleaggatott folyosójára is. A kiakasztott poszterek a modern szélsőbal legkülönfélébb témáit ölelik fel: találunk köztük NATO-ellenes darabokat, állatvédelemről szólókat, a „feminista Európa” mellett szót emelőket, valamint húsevés-ellenes alkotásokat is.

A legmeghökkentőbbnek mégsem ezeket találtuk, hanem azt, hogy pár képviselő még európai parlamenti keretek között is a kapitalizmus lebontását és egy kommunista jövő építését szorgalmazza: a Portugál Kommunista Párt információs táblái például arról beszélnek, a szocializmus „a jelenben és a jövőben is szükséges”.

Egy másik táblán ez áll: „az emberiségnek szocializmusra van szüksége. Az emberiség jövője nem alapulhat kizsákmányoláson, elnyomáson, szegénységen, igazságtalanságon és háborún. Az emberiség jelene és jövője saját évezredes álmának beteljesítésén múlik: a felszabadításon, a békén, a társadalmi progresszión és az igazságon a szocializmus és a kommunizmus keretein belül”. Több tábla  is a kapitalizmus lebontását szorgalmazza, azt hangoztatva, hogy

az októberi szocialista forradalom eszméit kell továbbra is szem előtt tartani.

Mindezen felül találkoztunk Hugo Chávezt ábrázoló fotókkal is: igaz, hogy a volt venezuelai elnök számos szociális programot megvalósított, az ország gazdaságát azonban képtelen volt diverzifikálni, többek között ez is az okozója a Venezuelát sújtó gazdasági válságnak. Ezen felül találtunk a néhai Fidel Castro kubai diktátort ábrázoló fotót is a GUE-NGL folyosóin, ahogyan nem hiányozhattak a repertoárból a nyitott határokat követelő, migrációpárti feliratok sem.

Úgy tűnik, a nyár végén a Szentendrei-szigeten megrendezett Baloldali Sziget Fesztivál (erről szóló beszámolónkat az alábbi linken olvashatja) résztvevőinek csak akadnak még nemzetközi elvtársai.

Forrás: Illés Gergő – Mandiner.hu