2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Mindennaposak a betolakodókhoz köthető incidensek Boszniában

Egyre több bűncselekményt követnek el a betolakodók Bosznia-Hercegovinában – erről beszélt a helyi rendőrségi szóvivő az M1-nek adott interjúban. Az országban feltorlódott betolakodók száma annyira megnőtt, hogy már nem múlik el nap incidensek nélkül – közölte az M1 Híradója. Közben egyre jobban virágzik az embercsempészet is. A betolakodók az elmúlt napokban főleg kamionok rakterében megbújva próbáltak az Európai Unió területére jutni.

Nem sikerült beszökniük MagyarországraCsütörtökön készültek azok a felvételek a román-magyar határon, amelyen az látszik, hogy több tucat betolakodó bújt el egy kamion rakterében. A hatóságok azonban a jármű átvizsgálása során megtalálták őket, így az iraki és szír migránsoknak nem sikerült beszökniük Magyarországra. A péntek reggel készült fotókon pedig az látszik, ahogy a magyar-szerb szakaszon, Tompánál két betolakodó bújt el egy kamion rakterében. A déli szakaszon nem múlik el nap elfogások nélkül.Boszniában torlódtak fel a migránsokA Balkánon jelenleg több tízezer migráns várakozik a továbbindulásra. A nagyrészt fiatal férfiakból álló csoportok többsége Bosznia-Hercegovinában torlódott fel, a horvát hatóságok ugyanis fokozottan őrzik az Európai Unió külső határát. Bihácson a migránsok száma már a lakosság tíz százalékát teszi ki, így a közrend fenntartása a hatóságokat is kihívások elé állítja.Rendszeresek a betörések és a lopásokRendszeresek a betörések és a lopások is, emiatt az egyik bevásárlóközpontból már ki is tiltották a migránsokat. A nap 24 órájában biztonsági szolgálat védi az épületet, hogy ne tudjanak bemenni. A térség rendőrségi szóvivője az M1-nek arról beszélt: egyre több esetben kell intézkedniük.

„Mindennaposak az incidensek és a bűncselekmények is, főleg Bihácson és Velika Kladusán történnek ezek, mert itt vannak a legtöbben. Április óta drasztikusan megnőtt azoknak az eseteknek a száma, amikor intézkednünk kellett”

– mondta Snežana Galić, aki arról is beszélt: idén eddig több mint 110 migránsok által elkövetett bűncselekményt regisztráltak, és több mint 570 olyan incidens is történt, amelyek a bevándorlókhoz köthetők.Nem tudják felelősségre vonni a bevándorlókatA legtöbb esetben azonban a migránsokat nem tudják felelősségre vonni, hiszen nincsenek okmányaik, és általában már a kihallgatásuk is akadályokba ütközik. Kevés a megfelelő tolmács, és sokszor a bevándorlók sem együttműködőek. A problémás eseteket így egy számukra elkülönített, zárt központban helyeznék el, csakhogy ebben már rég nincs szabad hely. Így patthelyzet alakult ki. A rendőrségi szóvivő elmondta: sok esetben megtörténik az is, hogy olyan migráns követ el ismét bűncselekményt, akit korábban már kiutasítottak az országból, de ő nem hagyta el Boszniát. Problémát jelent az is, hogy a helyiek hónapok óta nem érzik magukat biztonságban. Rendszeresek a tüntetések és a petíciók is.Virágzik az embercsempészetAz országban tartózkodó illegális bevándorlók pontos számát jelenleg senki sem tudja, hiszen ez napról napra változik, a migránsok ugyanis folyamatosan próbálkoznak illegális határátlépéssel. A térségben emiatt virágzik az embercsempészet is. Zagrábban csütörtökön egy 14 fős csempészhálózatot buktattak le a hatóságok, akik – több száz euróért cserébe – rendszeresen segítették a migránsokat Boszniából az Európai Unió területére jutni.Forrás: M1 nyomán Hunhír

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató