2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Bekérették a svédek a stockholmi magyar nagykövetet

A Magyar Hírlap a helyi közmédiára hivatkozva ír arról, hogy a múlt héten kirobbant diplomáciai botrány tovább eszkalálódott Svédország és Magyarország között.Orbán Viktor évértékelője után hatalmas sivalkodásba kezdett a svéd szociális miniszter, és a harmincas évek Németországához hasonlította Magyarországot a családtámogatási akcióterv miatt. A svéd bevándorláspárti Annika Strandhäll a Twitteren a következőket írta a – magyar emberek által egyébként támogatott– családvédelmi akciótervről:
Riasztó, ami Magyarországon történik. Most Orbán azt akarja, hogy több magyar gyerek szülessen. Ez a politika a harmincas éveket idézi."
A sivalkodásra előbb Szijjártó Péter reagált, majd Novák Katalin keményen helyrerakta a magát feministának tartó minisztert. Svédországban is vitát kavart az eset, sok baloldali lap hasonló narratívában írt az esetről, de többek szerint Strandhäll megsértette a magyar kormányt.A héten tovább fokozódott a botrány, miután Semjén Zsolt hétfőn durván beszólt a svédeknek, aberráltságnak tartva azt, hogy valaki a bevándorlást erőltetné a gyermekek helyett. Ezen a svédek megsértődtek, és a magyar nagykövetet is bekérették. Kedd este Vilhelm Rundquist a svéd külügyminisztérium egyik szóvivője megerősítette a svéd közmédiának (SVT), hogy bekérették a tárcához hazánk stockholmi nagykövetét, Müller Adriennt. A beszélgetésre ma, azaz szerdán kerül sor — írja a Magyar Hírlap.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató