2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Weber pártja a nacionalizmus ellen üzent hadat

Manfred Weber pártja, a CSU és testvérpártja, a CDU közös programmal készül az EP-választásra.Elfogadta az európai parlamenti választásra készített programját hétfőn a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége – adta hírül az MTI. A CDU és a CSU elnökségének rendkívüli, együttes ülésén ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadták el a közös programot. Ez szakítás a legutóbbi, 2014-es EP-választáson alkalmazott gyakorlattal, amikor a testvérpártok egymástól eltérő programmal indultak neki a kampánynak.A 22 oldalas, A mi Európánk erőssé teszcímű programban a CDU/CSU a politikai színtér közepén helyezi el magát, és az európai uniós integrációt támogató álláspontot foglal el.
A világ átalakulóban van, Európát külső és belső kihívások érik, így értékeinket és a Nyugatnak a nyílt társadalomra, a liberális demokráciára és a szociális piacgazdaságra épülő rendjét egyre inkább megkérdőjelezik a világban, miközben az EU-n belül támadják az európai eszmét bal- és jobboldali populisták és nacionalisták"
– hangsúlyozták. A közös elnökségi ülés után Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje, a CSU politikusa is megszólalt:
Európát meg kell védeni a populistáktól és a nacionalistáktól."
Weber hozzátette, az Európai Bizottság elnökeként arra törekedne, hogy a testület összetétele tükrözze az EU lakosságának nemi arányait. Mint mondta, a "genderegyensúly" jegyében arra kéri majd a tagországok állam-, illetve kormányfőit, hogy ne csak férfiakat küldjenek, hanem nőket is.Forrás:888.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató