2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Európai Bíróság: Még a legsúlyosabb bűncselekményeket elkövető bevándorlók is elkerülhetik a kitoloncolást

Az Európai Unió legfelsőbb jogi testülete meghozta a döntését: A menekült státusz véd a kitoloncolás ellen még a legsúlyosabb bűncselekményt elkövetők esetében is - írja az Fdesouche.com.

Három menedékkérő, akiknek EU-s országok korábban elutasították a kérelmét, pert indított.

A menedékkérelem visszavonása vagy elutasítása nem érinti a menekültek jogállásáról szóló Genfi Egyezmény szerinti védelemhez való jogot, hirdette ki kedden az Európai Bíróság Luxemburgban. Ez a határozat válasz három menedékkérő panaszára, akiknek Belgium és a Cseh Köztársaság elutasította, a különösen súlyos bűncselekmények elkövetése miatt a menekültstátuszra vonatkozó kérelmét.

Az Európai Bíróságnak tisztáznia kellett, hogy a menekültstátusz visszavonása az uniós szabályok szerint összeegyeztethető-e a genfi egyezménnyel és az EU alapvető jogaival. A bírák először is rámutatnak arra, hogy a származási országukban üldözött menekültek félelme megalapozott és őket a genfi egyezmény értelmében menekülteknek kell tekinteni. Ez attól függetlenül érvényes, hogy az ilyen jogállást, státuszt hivatalosan az uniós jog alapján adták nekik.

Emellett az EU alkotmányjogi chartája értelmében a menekülteket nem szabad olyan országba visszatoloncolni, ahol veszélyben vannak, kínozhatják őket vagy embertelen megalázó büntetéseket kell elviselniük.

Az érintett személy viselkedése - beleértve a bűnözői magatartást - nem játszik szerepet, itt az uniós szabályok által biztosított védelem túlmutat a menekültügyi egyezményen.

Tóth József - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató