2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Botrány a tel-avivi Eurovíziós dalfesztiválon: az izlandi fellépő palesztin zászlót villantott

A Tel-Avivban zajó Eurovíziós dalfesztivál eredményhirdetésekor az izlandi Hatari punk rock együttes palesztin zászlókat mutatott a kamerának. 

https://youtu.be/CnrLFYmFDJ4

Az izlandi résztvevők már a fesztivál előtt beígérték, hogy palesztinpárti performansszal “gazdagítják” a fesztivál eseményeit. Végül ennyire tellett, a kamera azonban – látván a nemideillő jelenetet – visszakapcsolt a bemondók pultjára.

A versenyt amúgy Hollandia nyerte 492 ponttal, Olaszország 465 ponttal lett a második, Oroszország pedig 369 ponttal a harmadik.

A döntőben nemcsak Dana International, de Madonna is fellépett, aki szintén megmutatta a palesztin zászlót:

Madonnát számos palesztin-párti szervezet felszólította, hogy bojkottálja az izraeli Eurovíziós Dalfesztivált. Madonna végül elment, azonban egy kis extra üzenetet csomagolt produkciójába: Future című dalának előadásakor két táncos kísérője kéz a kézben elhagyta a színpadot, hátukon egy izraeli és egy palesztin zászlóval – írja a Neokohn.

Az Európai Műsorsugárzók Uniója közleményében a politikai akció ellen tiltakozva azt írta: „fellépésének ezen része nem szerepelt a próbákon, melyeket leegyeztettek az EBU-val és a KAN izraeli állami televízióval. Az Eurovíziós Dalfesztivál politikamentes esemény, és erről Madonnát is tájékoztatták”.

Forrás: Szombat és Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató