2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

A katalán Parlament kitüntette Carola Rackete-t

[fb_button]

Kitüntette a katalán parlament a Sea-Watch 3 nevű ONG kapitányát, Carola Raketét "hősies helytállásáért". Ő volt az, aki a hatósági tiltás ellenére kikötött Olaszországban negyven illegális migránssal, és vállalta a letartóztatást. Rajta kívül az Open Arms alapító igazgatója, a katalán Òscar Camps is megkapta az Arany Medált Barcelonában.

A német és a spanyol NGO is évek óta menti a Földközi-tengeren, Európa felé özönlő afrikaiakat. Rackete arról beszélt, hogy az olasz hatóságok még nem zárták le az ügyét.

"Hogy aggódik-e? Őszintén szólva nem"

- felelte saját kérdésére. Azért nem, mert amit tett, azt helyesen tette. Amitől tart, az az igazságtalansága egy olyan világnak, amelynek a növekedéselvű gazdasági berendezkedése és a hatalmi struktúrája is a gyarmati időkben gyökerezik.

A Sea-Watch 3 Líbia és Szicília között vette fel az embercsempészek lélekvesztőjén összezsúfolt embereket. A volt olasz belügyminiszter, Matteo Salvini azzal érvelt, hogy Líbiába kell visszavinni őket.

A német, kommunista hajóskapitány úgy látja, nagyon sürgős lenne cselekedni végre, mert emberek halnak meg hétről hétre a Földközi-tengeren, amelyet ő közös európai határnak tekint. Úgyhogy ezeknek az embereknek a védelme szerinte az európai polgárok közös kötelessége.

A párizsi kitüntetést Carola Rackete visszautasította augusztusban, és képmutatásnak nevezte a gesztust. Barcelonába viszont elment.

A nyár közepén gyűlt meg a baja az olasz hatóságokkal. Ő nem várt ki heteket a nyílt vizen, mint az Open Arms vagy az Ocean Viking. Pár nap után úgy döntött, hogy kiköt Lampedusán akkor is, ha ezért börtönbe kerül. Őrizetbe is vették, de a nemzetközi balliberális nyomásra és egy olasz bíró korrupt döntése után pár nap után szabadlábra helyezték. Matteo Salvini azonnal kiutasította őt Olaszországból.

Az új olasz kormány változást ígér menekültpolitikájában, valószinüleg hamarosan újra beindulhat az invázió.

Forrás: Euronews nyomán
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató