IDEA Intézet: A moslékkoalíció lehagyta a Fideszt

Az IDEA szerint: A kormánypártok támogatottsága csökkent, de a biztos szavazók körében még őrzik előnyüket.

A friss felmérés szerint a Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népesség körében az előző havi 34-ről 32 százalékra csökkent. A 2 százalékpontos eltérés hibahatáron belüli, de jelez egy augusztus óta tartó folyamatot.

A kormánypártok támogatottsága a biztos szavazóknál is 2 százalékponttal csökkent, jelenleg 48 százalékos.

Az IDEA Intézet emlékeztet rá, hogy ez a koronavírus-járvány kitörése előtti szint, az első hullám idején szerzett támogatottsági többlet fokozatosan elfogy.

A pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok aránya 28 százalék.

Ellenzéki oldalon lényeges pártpreferencia-átrendeződés nem történt. A Demokratikus Koalíció maradt a legtámogatottabb párt (11%), mögötte a Momentum és a Jobbik (7-7%). A biztos pártválasztóknál sem a Momentum, sem a Jobbik támogatottsága nem változott (10, illetve 8 százalék). Jelen állás szerint önállóan még az MSZP jutna be a parlamentbe, amelynek támogatottsága 5 százalék a teljes népességen belül és 6 a biztos szavazók körében.

A kisebb pártok (LMP, MKKP, Mi Hazánk, Párbeszéd) mindegyikének 2 százalékos a támogatottsága a teljes népességben éppúgy, mint a választáson biztosan részt vevő pártot választóknál. Egyetlen kivétel a Lehet Más a Politika, amely az utóbbi kategóriában 3 százalékon áll.

Kormánypártok – ellenzéki verseny

Az ellenzéki szövetség már többször jelezte, a 2022-es parlamenti választáson szoros együttműködésben indul. Mindez azért fontos, mert az utóbbi hónapokkal ellentétben október végén fordulat történt, a Fidesz–KDNP támogatottságának 2 százalékpontos csökkenése elég volt ahhoz, hogy a mérleg a teljes népesség körében az ellenzék javára billenjen.

Az együttműködni akaró hat ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) össztámogatottsága (34%) magasabb, mint a kormánypártoké (32%). A biztos szavazóknál a kormánypártok továbbra is 2 százalékponttal több támogatót tudhatnak magukénak (48%), mint a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (2%Í) és a Mi Hazánk Mozgalom (2%) nélküli ellenzék (46%).

Az IDEA Intézet azt külön kiemeli, hogy az össztámogatottságokból a kormányváltás esélyére visszavonhatatlan és minden tekintetben megalapozott következtetéseket nem lehet levonni – írja a 24.hu.

Check Also

Közösen aggódik az Amnesty, a Helsinki Bizottság és más LMBTQ-szervezetek

Tizenegy civil szervezet közleményben tiltakozik az örökbefogadást szigorító törvényjavaslat ellen, szerintük még több gyermek nő …